Dansk Gældsrådgivning oplever hvert år i januar et stigende antal folk, der ikke kan komme ud af deres julegæld. Forbrugerrådet advarer nu mod de ekstremt dyre lån, som lånefirmaer reklamerer med op til jul.
Julen er en fest, og for mange er det en tradition at give store gaver og købe dyre juleting – også selvom pengene ikke helt rækker. Flere og flere danskere holder derfor jul på kredit. Det er imidlertid en rigtig dårlig forretning at betale for gaver, pynt og julemad med de såkaldte kviklån, hvor der ikke kræves kreditvurdering. Der skal nemlig betales tårnhøje omkostninger. Det har fået forbrugerrådet til at advare mod de ekstremt dyre lån, som lånefirmaer reklamerer med op til jul.
Dansk Gældsrådgivning oplever en stigning i sager, når de økonomiske tømmermænd ovenpå en jul for lånte penge melder sig. Der er væsentlig flere borgere, der henvender sig i januar end i de andre måneder. Det er ofte folk, der har optaget dyre forbrugslån for at betale for julen, og derfor har mistet overblikket over deres økonomi.
Er skaden sket og de dyre kviklån en realitet, er det værste man kan gøre at lade rudekuverterne være uåbnet. Så begynder gælden først at løbe løbsk. Vi anbefaler som det første at få skabt et overblik over gælden, hvorefter du bør ringe og lave en aftale med kreditorerne, såfremt du ikke kan betale afdragene. Kreditorerne plejer oftest at være forstående, og de er ofte villige til at tilbyde henstand et par måneder eller nedsætte afdragene midlertidigt.
Er situationen blevet uoverskuelig, så søg professionel rådgivning. Husk jo tidligere i forløbet du agere, jo bedre er det.
Du kan her læse mere om professionel gældsrådgivning.