nov 27, 2021

Håbløs gæld og mistet overblik

Håbløs gæld

Håbløs gæld har de seneste år været meget oppe i medierne. Et godt eksempel er “Luksus fælden”, som hver uge viser folk, der er kommet i økonomisk uføre.

 

Er min gæld håbløs ?

Det er ofte de små dyre kviklån, som ender med at sende folk i håbløs gæld. Folk ender op med en masse kreditorer og mister med tiden overblikket over de forskellige lån. Gælden bliver i mange tilfælde svær at håndtere, især hvis man har rigtig mange forskellige kreditorer. De mange og høje gebyrer vokser typisk meget hurtigere, end man umiddelbart tror, og størstedelen af det man afbetaler går til gebyrer og renter i stedet for afdrag på gælden.

Det er meget svært at definere, hvornår en gæld er håbløs. Det er ligeledes forskelligt, hvornår den enkelte gældsplagede dansker selv mener, at situationen er alvorlig. En god tommelfingerregel er, at man som single skal have et rådighedsbeløb på ca. kr. 5000,- til mad, tøj og fornøjelser, når alle udgifter er betalt. Er man samlevende er beløbet ca. kr. 8500,- samt kr. 2500,- ekstra pr. barn i familien. Er du meget under dette niveau, er din økonomi ikke god. Hvis du derudover har en stor gæld, begynder vi at snakke om “håbløs gæld”.

Hvad gør jeg nu?

Det første du gør er at stoppe med at låne yderligere, således at “ildebranden” bliver slukket. Dernæst skal du skabe et overblik over din situation og økonomi.

– Udarbejd et realistisk budget.

– Skab et overblik over dine kreditorer samt skyldigt beløb.

– Tilret din forskudsopgørelse (således du ikke får en efterskat).

– Tjek dine muligheder for offentlig støtte (boligstøtte, børnetilskud enlig forsørger, friplads mv.).

– Lav aftaler med kreditorer (forsøg at forhandle rentestop og evt. tillagte renter og gebyrer).

Hvis det er mulig, er det klogt, at du betaler den dyre smågæld af først. Det er den type lån, der hurtigt kan vokse dig over hovedet, da disse er ekstremt dyre i renter og gebyrer. Det vil i mange tilfælde ligeledes være fornuftigt at samle din gæld et sted(banken), hvis det er muligt. På den måde slipper du for alle de individuelle gebyrer, som er på hvert enkelt lån, samt får en rente der i de fleste tilfælde er væsentlig lavere. Dermed bliver afdraget væsentlig større og den håbløse gæld mindre.

Hvad nu hvis jeg ikke kan betale på min håbløse gæld?

Hvis du er i den situation, at det simpelthen ikke er muligt at betale længere, kan du være nødt til at stoppe betalingerne i en periode. Det er vigtigt, at du ikke låner yderligere og derved forværre din situation.

Der findes mange myter om, hvad der kan ske, såfremt man ikke betaler sine kreditorer. Jeg skal her forsøge at aflive de fleste.

– Du kan på ingen måde komme i fængsel pga. misligholdelse af gæld.

– Det er kun Gældsstyrelsen, som kan benytte sig af lønindeholdelse.

– Kreditorer har ingen ret til at komme på din bopæl og afhente dine ejendele

– Kreditorer kan ikke tage udlæg i alm. indbo som fjernsyn, seng, møbler mv. via fogedretten.

Det er muligt for kreditorer at tage udlæg i depositum for din lejebolig, bil/motorcykel, nyeste modeller af mobiltelefoner, dyre malerier, dyre antikviteter, designervarer mv. via fogedretten. Kreditorer kan ligeledes registrere dig i RKI og Debitor Registret.

Er din gæld meget uoverskuelig, og er du bekymret for din situation, bør du søge professionel hjælp.

Du kan her læse mere om professionel gældsrådgivning.

 

Jimmy Behrens, CEO Dansk Gældsrådgivning

Telefon: +45 91 93 72 55 Mail:info@gaeldsraadgivning.dk