maj 15, 2019

Små dyre lån får folk i håbløs gæld!

Håbløs gæld

Der har de seneste år været stor fokus i medierne på, at mange danskere ender med håbløs gæld. Et godt eksempel er “Luksus fælden”, som hver uge viser folk, der er kommet i økonomisk uføre.

 

Er min gæld håbløs ?

Det er ofte de små dyre kviklån, som ender med at sende folk i håbløs gæld. Folk ender op med en masse kreditorer og mister med tiden overblikket over de forskellige lån. Gælden kan i mange tilfælde være svær at tilbagebetale, hvis man har rigtig mange forskellige kreditorer. De mange og høje gebyrer vokser typisk meget hurtigere, end man umiddelbart tror. Størstedelen af det man afbetaler, går til gebyrer og renter i stedet for afdrag på gælden.

Det er meget svært at definere, hvornår en gæld er håbløs. Det er ligeledes forskelligt, hvornår den enkelte gældsplagede dansker selv mener, at situationen er alvorlig. En god tommelfingerregel er, at man som single skal have et rådighedsbeløb på ca. kr. 5000,- til mad, tøj og fornøjelser, når alle udgifter er betalt. Er man samlevende er beløbet ca. kr. 8500,- samt kr. 2500,- ekstra pr, barn i familien. Er man meget under dette niveau, er økonomien ikke god. Har man derudover en stor gæld, begynder vi at snakke om “håbløs gæld”.

Hvad gør jeg nu?

Det første du gør er at stoppe med at låne yderligere, således at “ildebranden” bliver slukket. Dernæst skal du skabe et overblik over din situation og økonomi.

  • Udarbejd realistisk budget
  • Få et overblik over dine kreditorer samt skyldigt beløb
  • Tilret forskudsopgørelse (således du ikke får en efterskat)
  • Tjek dine muligheder for offentlig støtte (boligstøtte, børnetilskud enlig forsørger, friplads mv.)
  • Lav aftaler med kreditorer (forsøg at forhandle rentestop og evt. tillagte renter og gebyrer)

Hvis det er mulig, er det klogt at betale den dyre smågæld af først. det er den type lån, der hurtigt kan vokse en over hovedet, da disse er ekstrem dyre i renter og gebyrer. Det vil i mange tilfælde ligeledes være fornuftigt at samle gælden et sted, evt. i banken hvis det er muligt. På den måde slipper man for alle de individuelle gebyrer, som er på hvert enkelt lån, samt en rente der i de fleste tilfælde er væsentlig lavere. Dermed bliver afdraget på gælden væsentlig større.

Er din gæld meget uoverskuelig, og er du bekymret for din situation, bør du søge professionel hjælp.

Du kan her læse mere om professionel gældsrådgivning.

 

Dansk Gældsrådgivning hjælper borgere med uoverskuelig gæld, gældssanering, dårlige lån, ubehagelige kreditorer samt gældsrådgivning generelt.